Αγίασμα Αγίου Φανουρίου


Άγιος Φανούριος.1ααα 1

Το αγίασμα του Αγίου Φανουρίου πρώην Αγίας Κυριακής βρίσκεται στους πρόποδες των Ταταούλων κοντά στο papazköprü. Παλαιότερα βρισκόταν μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο κήπο 50.000 τετραγωνικών πήχεων στη δεξιά όχθη του χειμάρρου και σαν δυτικό όριο είχε την οδό Αγίας Κυριακής.

Κατά τη μαρτυρία του Μελισσινού ο Χιώτης στην καταγωγή Εμμανουήλ Ξενιάδης πέθανε το 1826 μεταβίβασε έκταση που βρισκόταν παράλληλα με την οδό Αγίας Κυριακής εμβαδού 3.000 πήχεων στη γυναίκα του Ζωήτσα .
Η Ζωήτσα πούλησε τμηματικά την έκταση όπου κτίστηκαν 13 σπίτια εκτός του γωνιακού βορειοανατολικού γηπέδου και το δώρισε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, με την επιθυμία να γίνουν ανασκαφές και να ανακαλυφθεί το αρχαίο αγίασμα της Αγίας Κυριακής, που από παράδοση λέγεται ότι υπήρχε στο σημείο εκείνο, το επιβεβαιώνει εξάλλου και το όνομα της οδού.
Οι ανασκαφές έγιναν περίπου 40 χρόνια μετά το θάνατο της Ζωήτσας το 1910 όπου ανακαλύφθηκε σε βάθος δύο μέτρων το αγίασμα. Τότε ήταν ένα υπόγειο υδραγωγείο πλάτος ενός πήχη και ύψους αλλού τόσου και έκτασης 16 τ.π. οικοδομημένο από πέτρες και μάρμαρα. Το αγιασμένο νερό βρισκόταν σε λαξευμένη δεξαμενή μέσα στο βράχο.

Στις 8 Ιουλίου 1912 το αγίασμα καθαγιάσθηκε από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’.

Ο Μελισσινός επίσης αναφέρει ότι μέσα στο εκκλησάκι υπήρχε και το λείψανο της Αγίας Κυριακής που ήταν επιβεβαιωμένο από αρχαία επιγραφή αφιέρωμα της Ευφροσύνης Χατζάκη.
Το 1913 η αδελφότης Αγίας Κυριακής έκτισε το αγίασμα και το σκέπασε με κεραμίδια. Να σημειωθεί εδώ ότι δίπλα στο αγίασμα βρισκόταν το σπίτι του γνωστού μουσικοιδασκάλου Π.Κιλτσανίδη.

Το αγίασμα πανηγύριζε στις 7 Ιουλίου.

adelfotis 300x273

Όταν γύρω στο 1950 κατεδαφίστηκε για να γίνει εργοστάσιο ο γειτονικός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τα εικονίσματα του ναού μεταφέρθηκαν στην Αγία Κυριακή μεταξύ αυτών ήταν και το εικόνισμα του Αγίου Φανουρίου, έτσι με τον καιρό άλλαξε όνομα και τώρα ονομάζεται αγίασμα του Αγίου Φανουρίου.

Στο σημερινό αγίασμα κατεβαίνεις 25 πέτρινα σκαλιά . Πριν την είσοδο προς αυτό υπήρχε υποτυπώδες παγκάρι.

Είναι θολωτό διαστάσεων 4 x 10m έχει δάπεδο από μωσαϊκές πλάκες και το πηγάδι του φέρει μαρμάρινο περιστόμιο .
Το μαρμάρινο αγιασματάρι του φέρει ανάγλυφη την καρκινική επιγραφή << νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν >> με ανάγλυφο σταυρό στο κέντρο με πέντε βρυσάκια . Το αγίασμα είναι δωρεά του Νικολάου Χριστοδουλίδη.

Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Ατζέμογλου << Τα αγιάσματα της Πόλης >> εκδόσεις Ρησός 1990

Η τοποθεσία

 

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube