Image
Image

Τιμή διάθεσης

15€

Τιμώντας τη συμπλήρωση των 150 ετών από την Ίδρυση της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ταταούλων, η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητός μας ήθελε να προσφέρει στα μέλη της, αλλά και στο Ελληνικό και Τουρκικό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τα έργα της κοινότητός μας, που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εστίες του πολιτισμού της Πόλης.

Η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητος Ταταούλων, το Μάιο του 2012, όταν απεφάσισε τη δίγλωσση επανέκδοση του βιβλίου, σε συνεργασία με τον «Ιστό», είχε υπόψη της το ενδιαφέρον του τουρκικού κοινού και την επιθυμία των βιβλιομανών -ιδιαιτέρως των Ταταυλιανών- για το γνωστό, όμως δυσεύρετο έργο του Παμφίλου Μελισσηνού, «Τα Ταταύλα και η Ιστορία τους». Ο λόγος που μεταγλωττίστηκε στη δημοτική, παρότι έχει σχολιαστεί, αποσκοπεί την ευρύτερη κυκλοφορία του βιβλίου και την κατανόηση των κειμένων από το κοινό. Το έργο μεταφράστηκε στα τουρκικά αφ’ενός για να είναι γνωστή η ιστορία της συνοικίας μας στο τουρκικό κοινό και αφ’εταίρου για να κοσμεί τις κρατικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και να δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές για τις περί της Πόλεως μελέτες τους.

Η επανέκδοσή μας είναι εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό της εποχής, το οποίο έχει συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της διοικήσεώς μας από διάφορες δημοπρασίες της Τουρκίας και της Ελλάδας. Επίσης έχει και φωτογραφίες από ένα οικογενειακό άλμπουμ του 1904, το οποίο είχε την διάθεση να μας το παραχωρήσει η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου το 2008. Το βιβλίο περιέχει και σφραγίδες της ιδίας εποχής, οι οποίες είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Ακύλλα Μήλα.

Η επανέκδοση αυτή -όπως έχει αποφασιστεί και από την επιτροπή μας- αφιερώνεται στα 150 χρόνια από την Ίδρυση της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ταταούλων. Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1862 από τον Χωροεπίσκοπο Ταταούλων Αργυρουπολέως Σεραφείμ, με φιλανθρωπικό σκοπό, για να ανταποκρίνεται στις ιατρικές και οικονομικές ανάγκες των φτωχών της περιφέρειας. Η δραστήρια Αδελφότητα, τα χρόνια εκείνα, διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη και χώρους ψυχαγωγίας μέχρι την πυρκαγιά του 1929 όπου κάηκε το κτίριο που στεγαζόταν στην οδό Ερ-Μεϊντανί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον σημερινό Αθλητικό Σύλλογο Ταταούλων, και το 1959 εντός του αυλογύρου του Αγίου Δημητρίου όπου συνέχισε τη δραστηριότητά της μέχρι το 1980. Σταματάει τη λειτουρία της λόγω του πραξικόπηματος του 1980, όπου απαγορεύεται η λειτουργία των σωματείων και δεν επανιδρύεται παρ’ότι δίνεται το δικαίωμα μετά από μία δεκαετία. Το έργο της όμως εδώ και 33 χρόνια το συνεχίζει η κάθε επιτροπή διατηρώντας συσσίτιο, δίνοντας μηνιαία βοηθήματα σε φτωχούς, υποτροφίες σε μαθητές και συμβάλλοντας στην περίθαλψη ασθενών μας αδελφών.

Η επιτροπή μας συνδυάζοντας τον σκοπό ιδρύσεως της Φιλοπτώχου με την έκδοση, και γνωρίζοντας ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ρωμιού… την κοινωνική αλληλεγγύη, απεφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, σε άπορους ομογενείς της Πόλης.

Τμήμα της ομιλίας του Προέδρου της Κοινότητος κ. Δημητρίου Ζώτου, από την παρουσίαση του βιβλίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube