Σύλλογος Αθήνας

 Το 1968 κάποια παιδάκια από τις γειτονιές του Πεδίου Άρεως και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μία αλάνα δίπλα στον Άγιο Χαράλαμπο, μεταξύ αυτών ο Ρωμύλος Φωτιάδης γιος του Ταταυλιανού Γεωργίου Φωτιάδη.

Όταν ο Γιώργος Φωτιάδης έμαθε την ενέργεια αυτής της παιδικής ομάδας το συζήτησε με τον επίσης συμπατριώτη του Ταταυλιανό Στέφανο Κωνσταντινίδη και συμφώνησαν να αγοράσουν εμφανίσεις στα παιδιά και να ονομαστεί η ομάδα αυτή Ταταύλα. Έκαναν ένα βήμα ακόμα περισσότερο, νοίκιασαν ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στην οδό Μουστοξύδη 17 τοποθέτησαν ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, και όλα αυτά με δικά τους έξοδα.

Το γεγονός αυτό άρχισε να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, και πρώτος έσπευσε ο Γιάννης Χάλκος να βοηθήσει την ομάδα, να οργανώνει και να κανονίζει φιλικούς αγώνες με αντίστοιχες ομάδες της περιοχής.

Aυτή η είδηση δημοσιεύθηκε σε Κωνσταντινουπολίτικη εφημερίδα , την οποία διάβασαν παλαιοί Ταταυλιανοί, οι οποίοι έσπευσαν να στελεχώσουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή. Σύντομα με τη συλλογή 28 υπογραφών κατατέθηκε προς έγκριση στο Πρωτοδικείο το καταστατικό του συλλόγου Αθλητικός Όμιλος Ταταύλα Κωνσταντινουπόλεως, και έτσι ο σύλλογος απέκτησε οντότητα, δημιούργησε και τμήμα μπάσκετ, όπου τις πρώτες χρονιές την ομάδα αποτελούσαν παλιοί αθλητές της Πόλης.

Φιλοξενήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα στο σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα και σύντομα απέκτησε την έδρα του στα Πατήσια στην οδό Μοσχονησίων 4. Ήταν ένας ημιυπόγειος χώρος, που τοποθετήθηκαν δύο τραπέζια πινγκ πονγκ και δημιουργήθηκε η πρώτη παιδική ομάδα, η οποία μάλιστα το 1972 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος.

Μετά από πολλές προσπάθειες το 1969 έρχεται η πολυπόθητη επίσημη αθλητική αναγνώριση. Όμως και πάλι σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα αθλητικό νόμο δεν ήταν δυνατό ποδοσφαιρική ομάδα που δεν είχε δικό της γήπεδο να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Αθηνών. Το μόνο που τους απέμεινε ήταν να πείσουν τις αρχές πως λόγω ειδικών συνθηκών αποτελούσαν εξαίρεση. Τότε ένας παλιός ποδοσφαιριστής του συλλόγου ο Μάριος Μεϊμαρίδης λόγω των προσωπικών του γνωριμιών με την κυβέρνηση κατορθώνει το ακατόρθωτο. Πείθει τον υφυπουργό αθλητισμού Ασλανίδη αναλύοντας του την ιστορία του Α.Γ.Σ. Ταταούλων να εντάξει τον σύλλογο κατ΄ εξαίρεση. Συγκινημένος από αυτά που άκουσε ο Υφυπουργός δίνει την εντολή στους αρμόδιους και έτσι ποδοσφαιρική ομάδα γίνεται δεκτή στην ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Τώρα πλέον έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου.

Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ιδρύονται τμήματα μπάσκετ και πινγκ πονγκ. Όσο περνάει ο καιρός οι παλιοί αθλητές του συλλόγου της Πόλης που έρχονται για εγκατάσταση στην Αθήνα συμβάλουν στην ανοδική πορεία των αθλητικών τμημάτων, πολλές φορές μάλιστα συμμετέχουν και στις αντιπροσωπευτικές ομάδες.

Για να μην ξεχάσουμε κάποια ονόματα πρέπει να θυμηθούμε αυτούς που στελέχωσαν τις ομάδες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου.

Στο ποδόσφαιρο εργάστηκαν ως προπονητές ο Κοντίδης παλιός προπονητής της Γαλατάσαραϊ, μετέπειτα ο Μιχάλης Μαρκουτζάς παλιός τερματοφύλακας του Βεφά, αργότερα δε ο Νίκος Καζαντζόγλου ποδοσφαιριστής του Α.Σ.Πέρα της Πόλης.

Τα πρώτα χρόνια έπαιξαν στην ομάδα ο Αλέκος Ψωμιάδης, τερματοφύλακας του Α.Σ. Πέρα της Πόλης, ο Φαίδων Βεϊρής, ο Αντώνης Βαρελόπουλος και οι αδελφοί Καζαντζιόγλου, ο Μαγδάκης, όλοι γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου της Πόλης .

Στα πρώτα βήματα του βόλεϊ μεταξύ των άλλων από τους πρώτους που εργάστηκαν ήταν ο Κώστας Αμπελάς ως προπονητής.

Στο μπάσκετ, που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της ΑΕΚ , τα πρώτα χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ως προπονητές ο Μιχάλης Τσοτσόλης αθλητής του συλλόγου στην Πόλη και αργότερα ο Μιχάλης Αναστασιάδης, μπασκετμπολίστας του Α.Σ.Πέρα της Πόλης και ο Δημήτριος Αράπογλου.

Οι Κωνσταντινουπολίτες που στελέχωσαν την ομάδα ήταν ο Δημήτρης Αράπογλου,  ο Γιώργιος Βράνης, Φραγκίσκος Ρούσσος, Δημήτρης Γεωργιάδης, ο Ακύλας Μιστιλίογλου, ο Τόκας, ο Μούτσογλου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και άλλοι.

Τέλος την ομάδα του πινγκ-πονγκ η οποία επί σειρά ετών έβγαινε πρωταθλήτρια Ελλάδος, στελέχωσαν οι Κωνσταντινουπολίτες Αλέκος Δέσης, οι αδερφοί Πλακωτάρη και ο Βασίλης Καραγατσίδης..

Τα ιδρυτικά μέλη του Α.Ο ΤΑΤΑΥΛΑ μαζί με φίλους του συλλόγου .

Image

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν : Γιώργος Χάλκος , Στυλιανός Λάγιας , Μάριος Χάλκος , Γιάννης Χάλκος , Ιωακείμ Λάγιας , Αλέξανδρος Κουρουκλής , Χαρ. Ρωσσίδης , Γ.Φωτιάδης , Στεφ. Κωνσταντινίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στην Αθήνα πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο :

Gallery

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube