Καροτσέρη τράβα να πάμε στα Ταταύλα!!!!

Οι Απόκριες στην Πόλη γιορτάζονταν με ιδιαίτερο κέφι και πολλές δραστηριότητες όμως το μεγαλύτερο γεγονός ήταν στα Ταταύλα με το λεγόμενο Μπακλαχοράνι.

Το γλέντι ήταν γνήσια λαϊκό και κορυφώνονταν με την πορεία προς τα Ταταύλα το λεγόμενο Μπακλαχορανι της καθαράς Δευτέρας το οποίο γέροι και νέοι περίμεναν με λαχτάρα καθ όλη τη διάρκεια του έτους.


Οι μασκαράδες με τις κιθάρες τους τα χέρια τραγουδώντας και χορεύοντας παρελάμβαναν προς Ταταύλα και συγκεντρώνονται σαν πίσω από τον Άγιο Δημήτρη για το μεγάλο γλέντι.


Η παρέλαση των μασκαράδων γινόταν ανά θεματική ομάδα με κοινή φορεσιά και δρώμενο και συχνά κατέληγε στα διάσημα μεζεδοπωλεία των Ταταούλων όπου εκεί πιο μερακλήδες γλεντούσαν με ρεμπέτικα και πολιτικά τραγούδια .Το κέφι ήταν τέτοιο που ξεσήκωνε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής.


Η λέξη μπακλαχορανι προέρχεται από τα κουκιά που στα τούρκικα λέγονται μπακλά ενώ το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι το χοράν που προέρχεται από την περσική λέξη χουρδέρν και σημαίνει αυτός που τρώει. Έτσι το μπακλαχορανι σημαίνει ότι τρώω κουκιά και η λέξη υιοθετήθηκε από τους Ρωμιούς της Πόλης καθώς λόγω της σαρακοστής το έθιμο επίτασσε τη συχνή κατανάλωση φάβας που ήταν φτιαγμένη από κουκιά.

 

 Φυσικά στις μέρες μας, που τα πράγματα έχουν αλλάξει και ειδικά με την πανδημία του κορονοϊού η κοινοτητα  Ταταούλων σκέφτηκε μία διαφορετική δράση έτσι λοιπόν :

 

 

Σας περιμένουμε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Κυριακής 14ης Μαρτίου,

για να αναβιώσουμε το έθιμο του τόπου μας,

αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον ΕΡ.Θ.Ο. και του πολιτιστικού συμβουλίου της Περιφέρειας Σισλί.

 

 

 

karnavali

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube