Δώδεκα Αποστόλων


 

12apostolon 201x300

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων κτίστηκε με διάταγμα του αυτοκράτορα Αμπντούλ Αζίζ το οποίο εκδόθηκε πιθανόν το 1861,  σε θέση όπου προϋπήρχε κτίσμα μιας πρόχειρης κατασκευής με τοιχοποιία.

Παρόλο που δεν είναι γνωστή η ημερομηνία τοποθέτησης του θεμελίου λίθου του Ναού, είναι όμως γνωστό ότι αποπερατώθηκε σταδιακά και περατώθηκε κατά το έτος 1868 .

Για την ανοικοδόμηση του ναού ο κάλφας Βασιλάκης Ιωαννίδης δαπάνησε 10 χιλιάδες γρόσια και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων κατέβαλαν ανώνυμοι προύχοντες της Ρωμιοσύνης καθώς και το  Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εικονογραφία του ναού είναι δυτικής επίδρασης και είναι έργο των Κωνσταντίνου Βασματζίδη, Βασίλη Ηγουμενίδη , Ειρηνάρχου Κόβα , Χαριλάου Ξανθόπουλου , Όλγας Πετρίδου καθώς και του Ρώσου Ν. Καλμούκοφ.

Ο ναός των Δώδεκα Αποστόλων υπέστη τρεις φορές ανακαίνιση, η πρώτη κατά τα έτη 1948 – 49 επί προϊσταμενίας των Αρχιμανδριτών Αλεξάνδρου Καντόνη και Δημητρίου Παπαδοπούλου μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου όπου ενώθηκε ο νάρθηκας με τον κυρίως ναό με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μεγέθυνση του ναού.

Στα γεγονότα του 1955 ο Ναός των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων δεν υπέστη καμία ζημιά.

Στην εκατονταετηρίδα του Ναού στα 1967-68 επί προεδρίας Λεωνίδα Βεζάνη και αρχιερατικού προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ελαίας Δημητρίου Παπαδόπουλου έγινε μερική ανακαίνιση του,  η δε τρίτη κατά τα έτη 2014-16 επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Σανταλτζίδη και αρχιερατικού προϊσταμένου του Μητροπολίτου Σάσιμων κ. Γενναδίου.

Τα θυρανοίξια του ναού πραγματοποιήθησαν την 6η Νοεμβρίου 2016 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο.

Η τοποθεσία

 

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube