Τα Ταταύλα γεωγραφικά ανήκουν στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης.

 Βρίσκονται πάνω από τη συνοικία της Βόρειας παραλίας του Κεράτιου κόλπου Kasimpasa. Eίναι χτισμένα σε λόφο με εκτεταμένο ορίζοντα  και καταλαμβάνουν τις παρυφές τους βορειοδυτικά του Σταυροδρομίου .

 Τα όρια των Ταταούλων είναι στα ανατολικά ο χείμαρρος Μπιλετζίκ ντερέ, ο οποίος ξεκινώντας από τα δυτικά του Παγκάλτι,  φέρει το όνομα Ντολάπ ντερέ , λαμβάνει διάφορα ονόματα ανάλογα με τις συνοικίες από τις οποίες διέρχεται : Ντολάπ ντερε , Μπιλετζίκ , Παπάζ κιοπρού  και  Κασήμ πασά ντερεσί . Στα δυτικά τα ταταύλα οριοθετούνται από το χείμαρρο Τζιν ντερε ο οποίος ξεκινάει από το Φερίκιοϊ νότια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων και εκβάλλει στο χείμαρρο Κασήμ πασά. Στο βορά τη συνοικία οριοθετεί ο Καγιά ντερε και στο νότο ο Κασήμ πασά.

kurtulus map1

 Πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ακατοίκητη αυτή περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους Γενοβέζους του Γαλατά για να φιλοξενεί τους στάβλους τους. Λίγο μετά την άλωση την περιοχή χρησιμοποιούσε ο σουλτάνος για τα άλογα του.

 Η ονομασία Ταταύλα προέρχεται μάλλον από την Τούρκικη (ταταρική) λέξη tavla. « At tavlasi » σημαίνει σταύλος αλόγων. Οπότε, λένε «τα ατ τάβλα» έγινε Ταταύλα.  Σύμφωνα με την παράδοση οι σταβλοι αυτοί στα Τουρκικά «Τάβλα», έδωσαν αφόρμή στο όνομα Τα-Ταύλα του οποίου η ορθογραφία μεταβλήθηκε με τον καιρό σε «Τατάβλα» και «Ταταύλα» ,«Ταταβούλα» και «Τατάουλα» .

 Ετσι στον κατάλογο των ιερών της Κωνσταντινούπολης του Α.Πατεράκη ( 1604 ) η περιοχή κατονομάζεται ως Ταταβούλa, ενώ στα παλαιά χειρόγραφα Ευαγγελιστάρια αναφέρεται  ως «ταούλα» ( 1647 ) και « τάουλα »  ( 1663 ). Στους κώδικες από την άλλη το όνομα αλλάζει σύμφωνα με το μορφωτικό επίπεδο του γραφέα το οποίο άλλωστε καταδεικνύεται και από το γραφικό χαρακτήρα τη σύνταξη και την ορθογραφία «ταταγούλα ( 1677 ) «τατάγουλα» ( 1681 ) «Ταταούλων» ( 1705 ) «τατάβουλα», «ταταβούλων», «τατάβλα», «ταταβούλα», «ταταβουλά», «ταταουλα».

 Φαίνεται λοιπόν ότι ήδη από τον 17ο αιώνα αρχίζει να καθιερώνεται στον προφορικό και γραπτό λόγο η χρήση του ονόματος ταταύλα και ο κάτοικος της περιοχής ταταυλιανός. 

 Γύρω στο 1530, επί Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, αιχμάλωτοι από τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και από την Πελοπόννησο μεταφέρθηκαν στην Πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αιχμαλώτους ήταν ναυτικοί, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως εργατοτεχνίτες στα ναυπηγεία του Κασίμ Πασά στον Κεράτιο. Μετά την απόκτηση της ελευθερίας τους αρκετοί εγκαταστάθηκαν στα  Ταταύλα, λόγω γειτνίασης με τον χώρο εργασίας τους .  Ο πληθυσμός των Ταταούλων αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την κατάκτηση της Χίου, όπου πολλοί Χιώτες, έμποροι και εργάτες, πήγαν και εγκαταστάθηκαν στα Ταταύλα.

Τα Ταταύλα σήμερα διοικητικά ανήκουν στο Δήμο του Σισλί.

Επικοινωνία / İletişim

Κοινότης  Ταταούλων /

Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı

Διεύθυνση  / Adres : 

Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο / Telefon :

(+90) 2122506248 , 2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube