tatavla_pirkagia19sm Blog

 

21 / 01 / 1929  - 21 / 01 / 2021 

 92  Χρόνια μετά 

 

<<....Σχεδόν ολόκληρος η ανθηρά κωμοπόλις εγένετο παρανάλωμα του πυρός.

Aί απεγνωσμέναι προσπάθειαι προς καταπολέμησιν του κακού απέβαινον μάταιαι λόγω του ισχυρού ανέμου και της κακοκαιρίας.

Περί την 9η νυχτερινήν εξερράγη πυρκαγιά εις την οικίαν του κ. Αλέκου Βαξεβάνογλου επί της οδού Αγίου Αθανασίου....>>.

 

Τα ιστορικά κείμενα του Σκαρλάτου Βυζάντιου μας πάνε στο 1535 οπότε άρχισε να σχηματίζεται η περιοχή την εποχή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Α΄, δηλαδή, τα πρώτα εκατό χρόνια μετά την Άλωση.

Εκείνη την περίοδο στα ΤΑΤΑΥΛΑ υπήρχε ένας μικρός οικισμός σταβλιτών με επαύλεις των Γενουησίων του ΓΑΛΑΤΑ με μια μικρή εκκλησία στην μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν αιχμάλωτοι και καραβομαραγκοί, εργατοτεχνίτες του ταρσανά (ναύσταθμου). Χιώτες, Κρητικοί, Μανιάτες, Επτανήσιοι και Αιγαιοπελαγίτες.

Οι Ταταυλιανοί εργαζόμενοι με τον καιρό θέλοντας να σταματήσει η εισχώρηση ξένων στον οικισμό τους ,μέχρι που έφτασαν να δώσουν "μπαχτσίσι" στον Καπτάν Πασά (Αρχιναύαρχο) να εκδώσει το 1793 το κάτωθι φιρμάνι:

<< ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΩΝ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ ΑΛΛΟΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΟΞΩΝ >>.

Μετά απ' αυτό φιρμάνι που να τολμήσει ο τούρκος να πατήσει το πόδι του. Οι ίδιοι τούρκοι έλεγαν: ΝΕ LΑΖΙΜ ΤΑΤΑVLΑDΑ BΑΚΚΑL DÜKΚΑΝΙ? (δεν υπάρχει λόγος να έχεις μπακάλικο στα Ταταύλα). Και όμως παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι τούρκοι και ιδιαίτερα μετά το 1821 για να καταργηθεί αυτό το προνομιακό φιρμάνι δεν τα κατάφεραν.

Ο BURHAN YENTÜRK Στο βιβλίο του έκδοση 2001 NE LAZIM TATAVLADA BAKKAL DÜKKANI (ZVI 2001 GEYİK YAYINLARI) στον πρόλογο του αναφέρει :"Τα Ταταύλα η συνοικία ΔΙΑΜΑΝΤΙ της Κωνσταντινούπολης"

Κι' ας δούμε πως περιγράφει ο συγγραφέας την φωτιά κάνοντας αναφορά στον ημερήσιο τύπο του 1929.

<<.."Εκείνη την ημέρα υπήρχαν δυο περιστατικά: Μια εστία κοντά Γαλλικό σχολείο θηλέων Σεντ Πλουσερί κοντά στην έδρα του ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΠ (κάηκαν δυο σπίτια) . Η πυροσβεστική υπηρεσία σύμφωνα πάντοτε με τις εφημερίδες έτρεξε στο Πέρα. Όμως όταν η φωτιά στα Ταταύλα γιγαντώθηκε και πήρε τεράστιες διαστάσεις νερό δεν υπήρχε. Ο αρμόδιος Ιταλός διευθυντής της εταιρίας υδάτων ήταν αρνητικός στην παροχή νερού και χρειάστηκε η επέμβαση του Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης να διατάξει τον Ιταλό για να δώσει νερό στην φωτιά των Ταταούλων Αλλά ήταν πλέον αργά, το κακό είχε γίνει....>>

Και τώρα να δούμε τι μας λέει ο Καμαράδος στο βιβλίο του ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΤΑΥΛΑ σχετικά για την  φωτιά της 21 Ιανουαρίου 1929:

<<..."Το καθεστώς με τα ελληνικά Ταταύλα κράτησε μέχρι την 21 Ιανουαρίου 1929. Όταν ξέσπασε φωτιά στο εργαστήριο λαθραίου ρακί του μπακάλι Αλέκου στην οδό Αγίου Αθανασίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας κάηκαν 212 σπίτια, 17 μαγαζιά, 1 φαρμακείο και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής...>>

 Η φωτιά με την έκταση που πήρε άνοιξε τον δρόμο στην εγκατάσταση Τούρκων στην νέα συνοικία , το ΚΟΥΡΤΟΥΛΟΥΣ = ΑΠΑΛΛΑΓΗ (μα για πια απαλλαγή ή λυτρωμό μιλάμε) ξεπήδησε από τις στάχτες των ΓΚΙΑΒΟΥΡ ΤΑΤΑΥΛΑ, με απώτερο  σκοπό τον εκτουρκισμό της περιοχής. Παρ' αυτά η συνοικία μας επέζησε. Μέχρι το 1959 οι ταταυλιανοί δεν είχαν ακούσει ποτέ τον μουεζίνη . Από το 1955 και μετά όταν η περιοχή άρχισε να κατοικείται από μουσουλμανικό πληθυσμό  με την βοήθεια του τουρκικού ιδρύματος για  ανεγέρσεις μνημείων και με έρανο των τούρκων κατοίκων της περιοχής στις 14 Μαρτίου του 1959 θεμελιώθηκε το τζαμί και ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση του το 1962.

 

 Πέρασαν 92 χρόνια και συνεχίζουμε ..............

 

Γιώργος Εξαρχόπουλος

Ένας Νοσταλγός Κωνσταντινοπολίτης

Μα τι λέω υπάρχει μη νοσταλγός Κωνσταντινοπολίτης!!!!

 

tatavla_pirkagia6.JPG

 

tatavla_pirkagia_aksam.jpg

 

tatavla_allagi_onomatos.jpg

 

 

antikatastasi-arieratikou-proistamenou-sm Blog

Αλλαγή Αρχιερατικώς Προϊσταμένου στην Περιφέρειά μας


Κατόπιν ειλημμένης αποφάσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Περιφέρειά μας αποχαιρετά σήμερα 11 Ιανουαρίου 2021 με ιδιαίτερη συγκίνηση και με ξεχωριστά αισθήματα ευγνωμοσύνης τον απερχόμενο Αρχ. Προϊστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο και ταυτόχρονα υποδέχεται με χαρά τον νέο Αρχ. Προϊστάμενο αυτής, Σεβ. Μητροπλίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο.

Στο πλαίσιο της σεμνής αυτής τελετής παραλαβής και παράδοσης της Αρχιερατικής Προϊσταμενίας που διοργανώθηκε από την Κοινότητά μας και στην οποία πήραν μέρος σύσσωμος ο Κλήρος της Περιφερείας Ταταούλων καθώς και όλοι οι Πρόεδροι αυτής, ο απερχόμενος Αρχιερατικός Προϊστάμενος Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος δέχθηκε από τον Πρόεδρο και τα έντιμα μέλη της Εφοροεπιτροπής αναμνηστικό ασημένιο δίσκο καθώς και άλλα αναμνηστικά δώρα από τους Προέδρους των Κοινοτήτων Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων, Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ και Αγ. Παρασκευής Πικριδίου (Χάσκιοϊ).

Στον αποχωρούντα Αρχ. Προϊστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο, ευχόμαστε ολόθερμα πλούσια την υγεία από τον δωρεοδότη Κύριο της Δόξης και στον νέο μας Αρχ. Προϊστάμενο Σεβ. Μητροπλίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο ευχόμεθα ευδόκιμη και καρποφόρα διακονία στα νέα του καθήκοντα.

 

 

epistoli-03_2020-tatavla Blog

Επιστολή που λάβαμε από την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο

σε απάντηση της ευχετήριας επιστολής μας,   με την ευκαιρία των γενεθλίων του.

tataouloi-kopi-vasilopitas-1 Blog

Το Σάββατο 08 Φεβρουαρίου παραμονή της Απόκρεω η Ομάδα της Αστικής Σχολής Ταταούλων  έκοψε την βασιλόπιτα της, στον κατάμεστο πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου με πλήθος Κωνσταντινουπολιτων  να παρευρίσκονται στην εκδήλωση που τίμησαν Πολιτικές και πολιτειακές αρχές μεταξύ των οποίων διακρίναμε

Τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη  Σπανάκη , τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσις  Δημήτρη Βαγενά, τον π. βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή , τον π. Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά , τον εκπρόσωπο τύπου ΝΔ Τάσο Γαϊτάνη και τον Τάσο Ζαχαρόπουλο επικεφαλής του πολιτικού φορέα Δημοκρατική Διάπλαση, και την  Κα Τόνια Αντωνίου ως εκπρόσωπο του υπουργείου Τουρισμού.

Από τα στελέχη των δήμων ήταν εκτός από το δήμαρχο Π. Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Αλίμου και Π. Φαλήρου Νίκος Χρυσοβερίδης και Στέφανος Διαμαντής .
Ο πρόεδρος του ΠΟΑΚΕ Μιχάλης Κουμεντάκος και το μέλος της διοίκησης του ΠΟΑΚΕ Κωνσταντίνος Βραχλιώτης,  Ο κ. Ανδρέας Δούμας επικεφαλής του συνδυασμού << Όλοι μαζί για το Φάληρο>> και οι σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου ο Κος Νίκος Μιχαλόπουλος, Κος Μεταξάς και Κα Μιχαλοπούλου.

Από τους Κωνσταντινοπολίτικους Συλλόγους  μας τίμησαν με την παρουσία τους μέλη  από τον σύλλογο Γάλατα, τον σύλλογο Κεντρικιάδων, τον σύλλογο Ζαππίδων , το Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών, τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Χάλκης , το σύλλογο Πριγκίπιανών, το σύλλογο του Μεγάλου Ρεύματος < Ταξιάρχης > ,τον σύλλογο Απελαθέντων εκ Τουρκίας , την Εστία (γηροκομείο) Κωνσταντινουπολιτών, τον σύλλογο Μεγάλοσχολιτών, την εθελοντική ομάδα << Ρωμιών Πράξεις >>, τον σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, τον Αθλητικό σύλλογο Ταταούλων, τον σύλλογο ΣΕΒΑΣΚ ,από το σωματείο < Η Νέα Σινασός >  και εκπρόσωποι από διάφορους άλλους συλλόγους , την Ηλιαχτίδα, τον σύλλογο φίλοι του Ερυθρού Σταυρού και από την εφημερίδα Ανατολή και Πολίτης.

Την βασιλόπιτα μας  ευλόγησε κατόπιν εντολής της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου ο αιδεσιμιολ.  πρωτοπρεσβύτερος  κ. Αθανάσιος Καλογήρου, τον οποίο  συνόδευσε ψαλτικά ο πρόεδρος των εν Ελλάδι Μουσικοφίλων Κων/πολεως  κ. Σταμάτιος Κίσσας .

Στην εκδήλωση  διαβάστηκε  επιστολή  από τον Πρόεδρο της κοινότητας Αγ. Δημητρίου Ταταούλων  κ. Δημήτριο  Ζώτο  μιας και η επιτροπή της Αστικής Σχολής Ταταούλων είναι κάτω από την σκέπη της εφοροεπιτροπής της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ταταούλων .

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης.

Η ομάδα της Αστικής Σχολής Ταταούλων θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την αθρόα προσέλευσή σας , άλλα και την μεγάλη συνδρομή σας, στην συλλογή τροφίμων που διοργανώσαμε ταυτόχρονα για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας , στον πολυχώρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου για την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας της σχολής μας .

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάλυψε η Ελένη Δήμου.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στους  εθελοντές  που υπερέβαλαν εαυτό για να μπορέσει  να βγει εις πέρας μια τέτοια πολυπληθή διοργάνωση.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους Χορηγούς μας

Δήμο Π. Φαλήρου

PATISSERIE  <<  MAXIM >>
ΒΕΝΙΤΟ Ντελικατέσεν
Σοφράς της Σμύρνης
Νικο Χρυσοβερίδη και
την εταιρεία φύλαξης ΚΟΛΟΣΣΟΣ SECURITY

τους χορηγούς επικοινωνίας την  Εφημερίδα  ΑΝΑΤΟΛΗ  και τους δικτυακούς τόπους ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΗΣ και VRESTAOLA.EU

Για την  φωτογραφική  κάλυψη της βραδιάς  ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον ΣΤΑΥΡΟ  ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ

nosokomeia-covid-konstantinoupoli Blog

Ενημέρωση των συμπολιτών μας διαμένουν ή ταξιδεύουν στην Τουρκία  για τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού:

 • ISTANBUL, KARTAL, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ISTANBUL, FATİH, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ISTANBUL, BAKIRKÖY, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ISTANBUL, FATİH, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ADANA, YÜREĞİR, T.C Sağlık Bakanlığı Adana Şehir Hastanesi
 • ANKARA, ALTINDAĞ, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ANKARA, ÇANKAYA, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Şehir Hastanesi
 • ANTALYA, MURATPAŞA, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • BURSA, NİLÜFER, T.C. Sağlık Bakanlığı Bursa Şehir Hastanesi
 • BURSA, YILDIRIM, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • DİYARBAKIR, YENİŞEHİR, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ELAZIĞ, CENTRE, T.C. Sağlık Bakanlığı Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
 • ERZURUM, YAKUTİYE, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Erzurum Şehir Hastanesi)
 • ESKİŞEHİR, ODUNPAZARI, T.C. Sağlık Bakanlığı Eskişehir Şehir Hastanesi
 • GAZİANTEP, ŞAHİNBEY, T.C. Sağlık Bakanlığı Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • ISPARTA, CENTRE, T.C. Sağlık Bakanlığı Isparta Şehir Hastanesi
 • İZMİR, KONAK, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • İZMİR, KONAK, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • KAYSERİ, KOCASİNAN, T.C. Sağlık Bakanlığı Kayseri Şehir Hastanesi
 • MALATYA, YEŞİLYURT, T.C. Sağlık Bakanlığı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • SAKARYA, CENTRE, T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • SAMSUN, İLKADIM, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • TRABZON, ORTAHİSAR, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ.Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • VAN, İPEKYOLU, T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 • YOZGAT, CENTRE, T.C. Sağlık Bakanlığı Yozgat Şehir Hastanesi

Information

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΤΑΤΑΟΥΛΩΝ

Διεύθυνση:  Ateşböceği şok. No.2 Kurtuluş,İstanbul

Τηλέφωνο :(+90)2122506248 , (+90)2122547506

Σελίδα της Αστικής Σχολής

Σελίδα της Κοινότητας

Youtube