Σε μία από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή το 2014 ήρθε και η πρόταση από τον πρόεδρο της κοινότητας Ταταούλων, κ. Δ. Ζώτο, να λάβει χώρα η 1η Συνάντηση Μαθητών στα Ταταύλα.

Έτσι ακριβώς πραγματοποιήσαμε την 1η Συνάντηση Μαθητών που έμελλε να είναι το μεγαλύτερο σε συμμετοχή προσκύνημα εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών, το οποίο έγινε ποτέ στην πατρώα γη. Συνολικά πάνω από 230 άτομα ταξίδεψαν το 2014 για τη συνάντηση αυτή.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, που γιορτάζει πανηγυρικά ο ομώνυμος ναός των Ταταούλων. Η Επιτροπή της Κοινότητας Ταταούλων, για να υποδεχτεί τους μαθητές της σχολής σε αυτό το ιστορικό ραντεβού, ανακαίνισε την αίθουσα τελετών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου.

Την παραμονή της εορτής, μετά τον Εσπερινό που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων, έκανε τα επίσημα εγκαίνια και εκφώνησε χαιρετισμό προς τους πολυπληθείς Ρωμηούς που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στην αίθουσα τελετών και έξω από αυτήν. Ο Παναγιότατος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το έργο που επιτελείται στην Κοινότητα Ταταούλων και την χαρά του για την παρουσία τόσων πολλών πρώην μαθητών της σχολής, οι οποίοι ταξίδεψαν από μακριά για να είναι παρόντες στην Συνάντηση.

Την 26η Οκτωβρίου 2014, τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γενναδίου, Αρχ. Προϊσταμένου της Κοινότητος.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η τελετή για την πρώτη συνάντηση μαθητών και αποφοίτων της Αστικής Σχολής. Η αγωνία και η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα πολλών Ταταυλιανών, που ανυπομονούσαν να ανέβουν τα σκαλιά και να βρεθούν στις τάξεις και στα θρανία που κάθισαν ως μαθητές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία υποδοχής από την Κάτια Καγιάντελεν, μία από τις τελευταίες αποφοίτους της σχολής, αλλά και μέλος της Επιτροπής Μαθητών στην Πόλη. Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Μαθητών στην Αθήνα. Και οι δύο φορτισμένοι με συναισθήματα και αναμνήσεις, εξέφρασαν την χαρά τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Ζώτος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε την χαρά της μητρικής κοινότητας των Ταταούλων, που αγκαλιάζει τα εκπατρισμένα τέκνα της. Επίσης ευχαρίστησε όσους κόπιασαν για να γίνει το όνειρο της συνάντησης, πραγματικότητα.

Πολλοί απ’ όσους ταξίδεψαν στην Πόλη για την 1η Μαθητική Συνάντηση, φεύγοντας υποσχέθηκαν να ξανάρθουν. Διότι είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούμε παρόμοια προσκυνηματικά ταξίδια στην Πόλη. Αφού οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανούς τους δεσμούς με τους συμπολίτες μας εκεί, με τις κοινότητες μας, με την κοινοτική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο εμάς τους Ταταυλιανούς, αλλά όλους τους εκπατρισμένους Πολίτες.